fbpx

Tja… als ze met zo’n uitzending over edelstenen komt, krijg ik daar geheid vragen over, dat was wel te voorspellen. Ik ben wel verrast door ‘t aantal reacties. Ik had nooit gedacht dat zoveel mensen aan míj́ zouden denken bij die uitzending.

Nou werd in die uitzending een politieke discussie over al dan niet vaccineren op een bizarre manier uitgespeeld. Mensen die elkaar vanwege zo’n verschil in opvatting openlijk proberen kapot te maken met alle middelen waarover ze door hun bekendheid kunnen beschikken; daar wil ik niet mee bezig zijn. Ik heb de uitzending niet gezien, na jullie reacties alleen erover gelezen. Gelukkig heb ik ‘s avonds altijd wel wat anders te doen…

Dat brengt me bij mijn sieraden met edelstenen. Zijn die stenen dan wel echt? Dat kan ik volgens mij snel ophelderen: ik ben uren met zo’n werkje bezig. Waarom zou ik dat met een nep-steen maken? De toegevoegde waarde zit ‘m immers in mijn ambacht. Een gaatje boren en een oogje erin plakken is makkelijker met zachter materiaal, maar ik werk meestal met ongeboorde stenen.

Door alles wat ik zie en meemaak tijdens beurzen en markten, geloof ik dat er bepaalde energie uitgaat van edelstenen en dat de ene persoon er gevoeliger voor is dan de ander. Ik denk ook dat ‘t niet helemaal voor niets is dat Sjamanen, Indianen, Egyptenaren, de oude Chinese genezers etc. allemaal wel iets met edelstenen deden. Het kan niet zo zijn dat dit alleen maar was omdat de stenen er zo mooi uitzien. Maar ik geloof NIET dat je met wat edelstenen en het benutten van de maanstand zorgeloos door ‘t leven kunt huppelen.

Wat ik bovendien niet zal doen: zeggen dat gekleurd howliet turkoois is. Zwarte agaat als ‘t kostbaardere onyx aanbieden of rode streep agaat als ‘t veel duurdere carneool verkopen. Ik weet dat ‘t gebeurt; afgelopen zomer liet een vrouw een ring aan me zien: “kijk, dit is carneool”, omdat ik haar vertelde dat ik geen sieraden met carneool had. Het was duidelijk een streep agaat, wat ik haar vertelde waarop ze verontwaardigd reageerde: “Nee, dat weet ik ZEKER van niet want degene bij wie ik dit gekocht heb vertrouw ik”. Oké.

De duurdere edelstenen koop ik zonder speciaal verzoek niet in omdat het verschil (bijna) niet te zien is en daarom voor mijn sieraden niet interessant.

De edelstenen waarmee ik werk zijn afkomstig van mijn reizen en mensen die ik tijdens de reizen heb ontmoet en door jarenlange ervaring opgebouwde betrouwbare leveranciers die kleinschalig werken. Dat groot inkopen voor mij niet is weggelegd, spreekt voor zich, toch? Meer dan 5 stenen per week verwerken komt niet vaak voor. De 4mm kraaltjes voor de armbandjes koop ik bij een leverancier die o.a. het verschil tussen synthetische en natuurlijke malachiet onderkent. Dat verschil zie je namelijk niet.

Edelstenen vind ik in eerste instantie fascinerend en intrigerend. Het licht- kleurenspel van de stenen inspireert me steeds tot nieuwe ontwerpen en ik ben vooral dankbaar dat ik met zo veel mooie materialen kan werken. Dat maakt ‘t zo’n fijne ambacht.

X