fbpx

Yessss!!! Vanaf vandaag kan ik mijn sieraden met een certificaat van echtheid aanbieden! Met de net binnengekomen Presidium Gem Tester II worden nu alle edelstenen door mij getest. Nu ik al zo lang niet meer heb gereisd, moest ik stenen bij onbekende leveranciers bestellen en vond daarom het zelf testen belangrijker geworden.

Het is voor mij ontzettend leuk en leerzaam om met de testuitslagen te ontdekken tot welke familie een bepaalde edelsteen behoort. Lang niet alle edelstenen worden namelijk benoemd op het display, maar zodra een edelsteen een resultaat hoger dan “glas” laat zien, levert een nader onderzoek goede eindconclusies op.

Het was ook mooi om bevestigd te zien dat mijn eigen inschatting aquamarijn / topaas- of prehnite / aventurijn / smaragd / jade- inschatting goed was. Door ‘t testen van de edelstenen in kleurgroepen zie ik nu ook heel kleine verschillen in helderheid en kleurnuances – bijvoorbeeld het verschil tussen aquamarijn en topaas. Het zal echter nog wel even duren voordat ik het verschil zie zonder dat ik die stenen met elkaar kan vergelijken…

Zo’n Gem Tester heeft ook zo z’n kanttekeningen. Het verschil tussen diamant en moissanite wordt in de uitslag niet aangegeven en dat is een niet mis te verstaan verschil. Ik werk echter niet met diamant en heb daar ook geen plannen voor, dus staat dat mijn certificering niet in de weg.

Helemaal aan de andere kant van het spectrum geeft amber totaal geen uitslag. Omdat amber relatief warm aanvoelt t.o.v. steen (en ‘t dus per definitie “niet echt” lijkt), heb ik de amber van mijn leverancier een tijd geleden al meteen laten testen door de International Amber Association in Polen. De amber die ik verwerk is natuurlijke Baltische amber, modified; met hitte bewerkt om een mooie cognac kleur te krijgen. Zonder die behandeling is amber namelijk geel en daar is nagenoeg geen vraag naar.

Jaspis, howliet en malachiet… het metertje slaat meestal uit in het gebied “glas”, maar het is echt wel duidelijk te zien dat ‘t dàt niet is. De uitslag van deze edelstenen vind ik eigenlijk het minst duidelijk. Deze stenen heb ik echter altijd samen gekocht met stenen die goede uitslagen opleveren, dus de leveranciers zie ik als betrouwbaar (één van de indicatoren).

Waar de Gem Tester ook geen raad mee weet: labradoriet, zonnesteen, maansteen, obsidiaan, opaal… en dat soort reflecterende veldspaten en edelstenen. Misschien dat daar ooit nog iets voor uitgevonden wordt, maar met deze tester blijft ‘t wijzertje stilstaan, nog onder ‘t niveau van glas. Gelukkig zie je bij deze edelstenen wel heel duidelijk dat ze echt zijn. En als ze niet echt waren, zou de uitslag juist “glas” zijn.

Al ziet opaal er wel heel erg bedrieglijk uit 🙂 Ok, dus ik gebruik de blacklight en de “vingertest” voor mijn Ethiopische welo opaal en Australische boulder opaal, maar meestal “voel” en zie je gewoon dat ‘t echt is. Op Youtube staat een leerzaam, leuk en super-relativerend filmpje van DE #1 opal-specialist van de wereld (universe zelfs, haha) over het opaal-onderwerp : https://m.youtube.com/watch?v=5H11NhZu7MU. In de eerste paar minuten wordt al veel duidelijk, maar misschien is ‘t interessant voor je om verder te kijken. Aurora opaal is synthetisch, maar zó mooi dat ik denk dat ik ook met die steen nog wel eens ga werken.

Een heel andere uitslag geven pyriet, hematiet en magnetiet; het apparaat begint te piepen. Dat komt omdat er metaal wordt gedetecteerd, wat in dit geval inhoudt dat het echt is, want er hoort namelijk ijzer in te zitten. Bovendien is het uiterlijk van deze stenen zodanig specifiek herkenbaar dat over de echtheid daarvan ook geen twijfel kan bestaan.

Agaat is een soort kwarts en heb ik in die zin op echtheid getest. Het verschil tussen de ontelbare verschillende soorten agaat is daarmee echter niet gedetermineerd. Indian agaat, bos agaat, mos agaat… bijvoorbeeld – met kleine stenen is het lang niet altijd duidelijk wat het precies is. Daarnaast worden streep-agaten vaak “ingekleurd”. Dat komt vooral omdat daar vraag naar is – het is dan ook altijd oogverblindend mooi! Als je echt op zoek bent naar de werking van een specifieke agaat soort, kan ik alleen van dienst zijn met grotere stenen waarbij de determinatie zeker is. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een bepaalde edelsteen jou “roept” en dat geldt zeker voor de altijd bijzondere agaat – of deze nu ingekleurd zijn of niet, dat maakt m.i. niet zoveel uit.

Ik beloof dat ik binnenkort een filmpje op Youtube ga zetten van de testjes met de Gem Tester – zodra m’n handen er een beetje fatsoenlijk uitzien (na een vakantie bijvoorbeeld), of als ik fijne handschoentjes heb gevonden…